26/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Ukrayna sınırında kalan tırlar destek bekliyor

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, yaş meyve sebze sektörünü de olumsuz etkiledi.

Sebze meyve ihracatçı birlikleri, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sebebiyle yaşadıkları ekonomik sorunların yanı sıra Ukrayna sınırında kalan tırlarının güvenli şekilde ülkeye dönebilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.

RUBLENİN AŞIRI DEĞER KAYBETMESİ ALACAKLARDA SORUN OLUŞTURDU

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, bölge dış satımında ilk sırada yer alan Rusya’da rublenin dolar ve euro karşısında aşırı değer kaybetmesi nedeniyle ihracatçıların alacaklarında sorun yaşadığını söyledi.

Ukrayna sınırında kalan tırlar destek bekliyor #1

RUSLAR SİPARİŞLERİ ERTELEDİ

Rus piyasasında korkunç bir kaos olduğunu belirten Kalyoncu, “Rus alıcılar siparişlerini erteliyor. Büyük müşteriler rubledeki volatilite sebebiyle para ödeme konusunda çekimser davranıyor.” diye konuştu.

URAYNA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK PAZAR

Kalyoncu, Ukrayna’nın ise kendilerinin dördüncü büyük pazarı olduğunu, burada da ödemelerle ilgili sorun yaşadıklarını dile getirdi. Ülkede ödemelerin durduğunu söyleyen Kalyoncu, “Bu ortamda alacakların kısa vadede tahsil edilmesi imkanı yok. Bu nedenle ihracatçılar büyük sıkıntı içinde.” ifadelerini kullandı.

“BELARUS SINIRINDA 100 TIR BEKLİYOR”

Kalyoncu, bir kısım ürünlerinin de Ukrayna üzerinden Belarus’a gittiğini belirterek, Belarus hükümetinin sınırları tüm araç girişlerine kapatması nedeniyle kendilerine ait yaş meyve sebze taşıyan 100 tırın sınırda kaldığını bildirdi.