27/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Asla birlikte tüketilmemesi gereken yiyecekler ve ilaçlar

Diyetiniz ilaçların etkinliğini değiştirebilir. Sıcak bir içecek, içeceğiniz ilacın çalışma şeklini değiştirebilir ve muhtemelen sağlığınızı tehlikeye atabilir. Görünüşte zararsız olan tuz ve meyve suları da ilacın çalışma şeklini yavaşlatabilir veya değiştirebilir.

Gıda-ilaç etkileşimleri tipik olarak 3 farklı mekanizma türü aracılığıyla gerçekleşir. Gıda, ilaç emiliminin hızını ve kapsamını artırabildiği gibi emilim oranını ve kapsamını azaltabilir veya doğrudan bir farmakolojik etkiye sahip olabilir. Yani, ilaç metabolizmasını değiştirerek ilacın amacından farklı bir etki oluşturabilir. Gıdalar reçeteli ilaçları olduğu kadar reçetesiz satılan ilaçları da etkileyebilir.

İşte asla birlikte tüketmemeniz gereken yiyecekler ve ilaçlar.

Asla birlikte tüketilmemesi gereken yiyecekler ve ilaçlar #1

ANTİBİYOTİKLER İLE ASİTLİ GIDALAR VE SÜT ÜRÜNLERİ

Kahve gibi yüksek kafein içerek asitli yiyecekler penisilin gibi antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Penisilin alıyorsanız, ilacı aldıktan bir saat önce veya iki saat sonra et, kümes hayvanları, kahve, mısır şurubu ve şeker içeren asidik ürünleri tüketin.

Süt ürünlerini de antibiyotiklerle aynı anda tüketmek etkinliklerini azaltır. Süt ürünleri tüketmek istiyorsanız bu antibiyotikleri almadan önce ve sonra iki saat bekleyin.