11/11/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Yumurtadaki en faydalı şey: Lesitin nedir ve neden gereklidir

Lesitin bitkilerin, hayvanların ve insan vücudunun dokularında bulunan biraz farklı yağlı maddelerden oluşan bir gruptur. Yumurta ve ayçiçek yağı gibi birçok yaygın gıdadan alınabilirler. Lesitin raf ömrünü artırmak için ve ayrıca yağların diğer maddelerle karışmamasına yardımcı olan bir emülgatör olarak kullanılır.

Kimyasal olarak lesitinler fosfolipitler grubundadır. Bu maddeler vücudumuz için hayati önem taşır. Fosfolipitler, birçok organ ve doku için en önemli yapı malzemesi görevi görür.

Ayrıca vücut, metabolizma sürecinde ve yağları hareket ettirmek için lesitin kullanır. Vücutta, beyin ve sinir sisteminin normal çalışması için gerekli olan bir nörotransmitter olan asetilkolinin üretilmesine yardımcı olan koline dönüştürülür.

Lesitin gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır. Daha iyi su ve yağ karışımları oluşturmaya olanak tanır. Örneğin mayonez, margarin, yağlı boya ve krem ​​üretiminde yaygın olarak kullanılır.

Endüstriyel lesitin, katkı maddesi E322 olarak etiketlenir ve ürünler soya fasulyesinden (genellikle genetiği değiştirilmiş), ayçiçek yağından, yumurtalardan ve daha az sıklıkla hayvansal yağlardan, balıktan ve mısırdan elde edilir.

Faydalı özelliklerinden dolayı lesitin ayrıca bir diyet takviyesi olarak da satılır ve karaciğer, sindirim ve kalp sorunlarına karşı satılan gıda takviyelerine dahil edilir. Ancak çoğu zaman bu tür gıda takviyelerinin üreticileri etkisini abartır.

Yumurtadaki en faydalı şey: Lesitin nedir ve neden gereklidir #1

LESİTİN KAYNAKLARI

“Lesitin” kelimesi, “yumurta sarısı” olarak tercüme edilen eski Yunanca “lekythos” kelimesinden gelir. Yumurtas ısarısından daha fazla lesitin içeren hiçbir ürün yoktur. Ayrıca hayvansal lesitin karaciğerde ve diğer sakatatlarda, et ve kümes hayvanlarında, yağlı balıklarda, tereyağında, peynirde, yağlı süzme peynirde ve ekşi kremada bulunur.

Bitkisel lesitin vardır. İçeriği soya fasulyesi yağı ve diğer rafine edilmemiş yağlar, kabuklu yemişler, yağlı tohumlar, baklagiller, mısır, karabuğday ve çeşitli lahana türlerinde en yüksektir.