22/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Vücudun ikinci beyni’ bağırsağın sağlığını korumak için tavsiyeler

Bağışıklık sistemini etkileyen önemli unsurlardan biri de bağırsak sağlığı…

Vücudun ikinci beyni olarak da tanımlanan bağırsaklar, obeziteden depresyona kadar birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.

Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir bölümünü bulunduran bağırsakların korunması, bu anlamda büyük önem taşıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Öziş, insanların sağlıklı yaşayabilmesi için mikrobiyota yani bağırsaklardaki canlılar, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemindeki mukozal bütünlüğün çok önemli olduğunu belirtti.

Öziş, “Bağırsaklarımız vücudun aynı zamanda ikinci beyni olarak da tanımlanır. Buradaki ufak bir sorun depresyondan obeziteye, iltihaplı bağırsak hastalığından kansere dek pek çok soruna da davetiye çıkarabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

HAREKETSİZ YAŞAM TARZI, BAĞIRSAKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Öziş, son yıllarda artan düzensiz, kontrolsüz ve fast food beslenme, stres, sigara tüketimi ve koronavirüs enfeksiyonu ile daha da artan hareketsiz yaşam tarzının da etkisiyle sindirim sistemimizin özellikle de bağırsakların olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.

 Vücudun ikinci beyni  bağırsağın sağlığını korumak için tavsiyeler #1

“BAKTERİLER DÜNYASINA ‘MİKROBİYOTA’ ADINI VERİYORUZ”

Bağırsaklarda mikrobiyota adını verilen ve trilyonlarca bakteriden oluşan bir yapı olduğunu, bu yapı içerisinde yararlı ve zararlı denilen mikroorganizmaların birlikte bulunduğunu, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, stres gibi nedenler mikroorganizmalar arasındaki dengeyi bozarak, bağırsak dostu denilen bakterilerin azalmasına, zararlı bakterilerin de çoğalmasına neden olduğunu ifade eden Öziş, şunları kaydetti: