15/10/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Sık idrara çıkmanın en yaygın 7 nedeni

Pollakiüri veya aşırı aktif mesane terimi, çok sık (günde 7 defadan fazla), bazen saatte birkaç defa idrara çıkma ihtiyacı anlamına gelir. Mesanenin altında yer alan pelvik kas çok sık ve zamansız kasılır ve bu da mesane dolu olmadığında bile idrar yapma isteğine neden olur.

Gün boyunca atılan idrar miktarı artmaz, idrara çıkma hacmi daha küçük hale gelir. Aynı zamanda idrara çıkmaya zorlama ihtiyacının yanında sızıntıların veya yanmanın varlığı gibi diğer idrara çıkma bozuklukları belirtileri de mevcut olabilir.

Üretrit, sistit veya prostatit gibi çeşitli hastalıklar pollakiüriye yol açabilir. İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri de dahil olmak üzere prostat hastalıkları da buna neden olabilir. İdrar yapma kası olan detrusor kasının aşırı çalışmasına neden olan hastalıklar da yaygın nedenlerdir. Psikolojik kökenler de mümkündür.

Sık idrara çıkmanın en yaygın 7 nedeni #1

GECE VEYA GÜNDÜZ ORTAYA ÇIKABİLİR

Aşırı aktif mersane gün içinde ortaya çıkabilir. Hastanın idrarını yapmak için tuvalete gitme sıklığı ile değerlendirilir. Bu izlenim genellikle idrar yolunun tahrişinden kaynaklanır. Tahrişin birçok nedeni vardır. Sistit adı verilen mesane iltihabı (idrar yolu enfeksiyonu), prostatit, prostat iltihabı ve erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi buna neden olabilir.

Noktüri ise esas olarak geceyi etkiler ve idrar yapmak için gerekli olan sayı ile ölçülür. İyi huylu prostat büyümesi genellikle buna neden olur.

Sık idrara çıkmanın en yaygın 7 nedeni #2

SIK İDRARA ÇIKMANIN 7 NEDENİ

Birkaç risk faktörü, aşırı aktif mesane sendromu ile ilişkilidir. Aşırı aktif mesane hem kadınları hem de erkekleri etkiler, ancak erkekler genellikle daha az etkilenir.

En yaygın nedenler şunlardır: