27/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Dikkat etmeniz gereken 10 yüksek kolesterol belirtisi

Belirli sağlık sorunlarına (örneğin yüksek şeker veya kolesterol) yatkın olduklarını bilen kişiler genellikle sağlık durumları konusunda endişelenirler. Bu nedenle, küçük de olsa belirtilere dikkat etmek onlar için çok önemlidir.

Kolesterol, kandaki yağlarda bulunan mumsu bir maddedir. Birçok kişi kolesterolü sadece sağlığa zararlı etkileriyle bilse de, vücudun sağlıklı işleyişi için gereklidir.

Kolesterol, yağların sindiriminden sorumlu olan safra asitlerinin oluşumu için gerekli bir maddedir. Öte yandan bazı hormonların üretiminde ve kalp ve damar sağlığında rol oynar.

Kolesterolün çoğunu karaciğer salgılar, ancak kolesterol içeren bazı gıdaların tüketimi yoluyla da alınabilir. Sorun şu ki, birkaç organ kolesterole ihtiyaç duysa da, aşırı birikimi vücutta geri dönülemez hasarlara neden olabilir ve sessiz bir katil olabilir.

Halk arasında iyi veya kötü kolesterol olarak bilinen şey, HDL ve LDL kolesterolü ifade eder. Birincisi (iyi) yüksek yoğunluklu bir lipoproteinden oluşur ve ikincisi (kötü) düşük yoğunlukludur.

Her ikisi de sağlık durumunun değerlendirilmesini sağlayan referans değerlere sahiptir. Araştırmalara göre, iyi kolesterol HDL için normal aralık 50 mg/dL’den üstüdür. LDL için ise normal aralık 70 ila 130 mg/dL arasında değişir. LDL ne kadar düşük olursa, sağlık sorunlarından o kadar uzak olursunuz.

Dikkat etmeniz gereken 10 yüksek kolesterol belirtisi #1

YÜKSEK KOLESTEROLÜN 10 BELİRTİSİ

En endişe verici şey, çoğu kişinin yüksek kolesterole sahip olduklarının farkında olmamasıdır, çünkü genellikle kendini güçlü belirtilerle göstermez. Bu da damar sertliği, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi sağlık sorunlarının gelişmesine yol açar. Bu nedenle, tespiti için belirleyici olabilecek bazı belirtileri bilmek önemlidir.

İşte yüksek kolesterolü gösterebilecek 10 belirti.

El ve Ayaklarda Şişme ve Uyuşma