Efes, Pergamon, Metropolis, Smyrna antik kentleri ile Yeşilova ve Ulucak höyüklerinde yürütülen kazılar, son dönem buluntularıyla Ege’deki arkeolojik zenginliği gözler önüne seriyor
Bugüne kadarki kazılarda bulunan amfi tiyatro, meydan, su kanalı, çeşmeler, sütunlar ile heykeller, tabloları andıran mozaikler, balık ve kuş figürleri, tarihten kesitler sunuyor
Anadolu Ajansının antik kentlerdeki kazılara ilişkin dosya haberinin ikinci bölümünde, İzmir’deki çalışmalara yer verildi.
UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve tarihi milattan önce 7000’lere dayanan Efes Antik Kenti, farklı uygarlıklardan izlerle ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.
İyonya’nın 12 şehri arasında yer alan ve Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı döneminde yerleşim gören Efes, Anadolu’nun eski ana tanrıça (Kibele) geleneğine dayalı Artemis Tapınağı’nın kalıntıları ile dünyanın yedi harikasından birine sahip.
Efes Antik Kenti’nde milattan sonra 2. yüzyıla tarihlenen “Celsus Kütüphanesi”, önünde en sık fotoğraf çekilen yapı olmakla birlikte Yamaçevler, Hadrian Kapısı, Domitian Tapınağı, Magnesia Kapısı, Trajan Çeşmesi, 25 bin kişilik oturma kapasitesiyle büyük tiyatro, stadyum ve antik liman da mimarisiyle dikkati çekiyor.