29/06/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Tansiyonu düşüren 10 yiyecek

Yaşla birlikte tansiyon artma eğilimindedir, damarların esnekliği azalır, bu nedenle kalp daha fazla pompalamaya zorlanır. Ancak yüksek tansiyonun günümüzde en yaygın nedenleri beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarıdır.

Çok fazla tuz, çok fazla şeker, çok fazla endüstriyel ürün, çok fazla kötü yağ, çok fazla stres, çok fazla hareketsiz yaşam tarzı ve çok fazla kilo hipertansiyonun ana nedenleridir. Ayrıca sigara içmek de hipertansiyonu tetikler.

Daha fazla sebze, daha fazla baklagiller, daha fazla kuru yemiş, daha fazla baharat ve ot tüketmek gibi sağlıklı beslenme ile her şeyi tersine çevirebilmek mümkün.

Tansiyonu düşüren 10 yiyecek #1

Fazla tuz neden tansiyonu yükseltir?

Tuz, vücudun otonom aktivitelerini kontrol eden sempatik sinir sistemini uyarır ve aşırı aktfleşmesine neden olur. Buna bağlı olarak kalp ve atardamarlar daha fazla kasılır.

Adrenal bezlerin hormon üretimini tetikleyerek kan basıncının, dolayısıyla tansiyonun yükselmesine neden olurlar.

Tuz, böbreklerde su tutulmasını destekler. Bu su vücuttan atılmak yerine kan dolaşımına girer, kan hacmini ve dolayısıyla tansiyonu artırır.

Tuz ayrıca özellikle göbek bölgesinde olmak üzere kilo alımını destekler, hipertansiyon için bir risk faktörüdür. Göbek bölgesinde yağ birikimi sempatik sinir sistemini uyardığı için bir kısır döngü başlar.