06/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Emtia piyasaları jeopolitik endişelerle hareket ediyor

Dünyada açıklanan veriler, çıkan savaşlar, uzlaşmanın sağlanamaması, merkez bankalarının enflasyonla mücadele etmek için faiz kararlarını sıklaştırması ve destekleri kısıtlamaları emtia üzerinde de etkili oluyor.

Artan jeopolitik riskler emtia piyasasında fiyatlar üzerinde yukarı yönlü hareketleri canlı tutsa da güçlenen dolar ve salgın nedeniyle Çin’in Şanghay kentinde uygulanan karantina süreci fiyatları olumsuz etkiliyor.

AA’nın haberine göre, jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamaları, geçen hafta da emtia piyasaları üzerinde etkili oldu.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının enflasyonist baskıları beslemesi ve merkez bankalarının para politikalarında hızlı sıkılaşma beklentileriyle emtia piyasalarında oynaklığın devam ettiğini belirtti.

Rekor seviyeler endişeleri artırıyor

JP Morgan Chase stratejistleri, geçen hafta, yükselen enflasyon ortamında emtiaların yüzde 40 kadar yükselerek rekor artış serisini sürdüreceği öngörüsünde bulunurken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Gıda Fiyat Endeksi’nin, geçen ay şubata kıyasla yüzde 12,6, Mart 2021’e göre de yüzde 33,6 artışla ortalama 159,3 puana yükselerek rekor seviyeyi görmesi endişeleri artıran başka bir faktör oldu.

ECB’nin faiz kararı takip edilecek

Analistler, bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) açıklayacağı faiz kararı ve ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin piyasaların odağında olacağını söyledi.
IEA’nın açıklamasıyla Brent petrolde düşüş yaşandı

Arz ve talep yönlü baskılarla volatilitenin sürdüğü petrol fiyatlarında ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) piyasaya süreceği petrol miktarını 120 milyon varil olarak duyurması ile sert düşüş yaşandı. Geçen hafta 98,3 dolara kadar gerileyen Brent petrol, haftayı yüzde 1,9 azalışla 102,1 dolardan tamamladı.

Emtia piyasaları jeopolitik endişelerle hareket ediyor #1

Doğalgaz fiyatı yükseldi

Brent petroldeki düşüşe karşın doğalgazdaki yükseliş dikkati çekti. ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatındaki artış ve üretimdeki düşüşle birlikte New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz geçen hafta yüzde 10,5 değer kazandı.

Altının ons fiyatı, “şahinleşen” Fed’e karşın yükseliş eğiliminde hareket ederek geçen haftayı yüzde 1,3 artışla 1.947,30 dolardan kapatırken, gümüş yüzde 0,3 ve paladyum yüzde 6,3 değer kazandı.