02/07/2024

Ege Gazetesi

Ege'nin Haber Portalı

Demir eksikliğini gösteren 12 İşaret

Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliğini veya hemoglobin seviyesindeki düşüşü ifade eder. Anemi, kandaki demir eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıktığında buna demir eksikliği anemisi denir.

Demir eksikliği anemisi, en sık görülen anemi türüdür. Demir emiliminde azalmaya yol açan olan bir sağlık sorunu olanlarda, sindirim sisteminde kan kaybı olanlarda ve jinekolojik kaynaklı kan kaybı olan kadınlarda yaygındır.

Demir eksikliği anemisi yetersiz kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimi ile bağlantılıdır. Buna hamilelik, yetersiz demir alımı, kanama (ağır adet dönemleri veya sindirim kanaması), sindirim sisteminde demirin uygun şekilde emilmesini engelleyen kronik bir bağırsak veya otoimmün hastalıklar, romatizmal durumlar, kemik iliği hastalıkları, böbrek hastalıkları, kanser, karaciğer hastalıkları, hiporitoidizm ve AIDS gibi birçok farklı durum neden olabilir.

Demir eksikliğini gösteren 12 İşaret #1

DEMİR EKSİKLİĞİNİ GÖSTEREN 12 İŞARET

Özellikle anemi hafifse, demir eksikliği belirtilerini tespit etmek oldukça zordur. Ancak demir eksikliğini erken fark edebilmenizi sağlayacak bazı özel işaretler vardır.

İşte demir eksliğini gösteren 12 işaret.